SKŁADNIKI ODŻYWCZE


JOD
Niedobór jodu to jeden z największych problemów zdrowotnych na całym świecie, w szczególności w przypadku kobiet w ciąży i




WĘGLOWODANY
Węglowodany są w dużej mierze odpowiedzialne za smak, teksturę i urozmaicenie żywności. Są one najważniejszym źródłem energii




BIAŁKO
Białka przede wszystkim pełnia funkcje budulcowe. Dodatkowo organizm ludzki potrzebuje azotu zawartego w aminokwasach do




SIŁA PRODUKTÓW PEŁNOZIARNISTYCH
Produkty zbożowe z pełnego przemiału są ważnym źródłem składników odżywczych oraz związków roślinnych o działaniu ochronnym,




ŻELAZO
Żelazo zaliczane jest do pierwiastków śladowych ze względu na swoje działanie. Dostarczanie pierwiastków śladowych jest




WAPŃ
Wapń stanowi składniki mineralny, który ze względu na wysoki poziom występowania w ludzkim organizmie (około kilograma),




WITAMINA B12
Witamina B12 nazywana jest też kobalaminą. Kobalamina jest syntetyzowana tylko przez mikroorganizmy (np. bakterie). W niektórych




WITAMINA B2
Witamina B2  występuje również pod nazwą ryboflawina. Ta rozpuszczalna w wodzie witamina jest względnie termostabilna, ale




WITAMINA D
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest magazynowana przede wszystkim w tkance tłuszczowej i mięśniach




CYNK
Cynk to po żelazie ilościowo najważniejszy mikroelement w ludzkim organizmie. Ze względu na różnorodność swoich funkcji bierze




BŁONNIK POKARMOWY
Chociaż błonnik pokarmowy nie jest w ścisłym tego słowa znaczeniu „składnikiem odżywczym”, to jednak jest ważnym elementem