ZDROWIE


Profilaktyka raka przez wegetariański sposób odżywiania
Rakiem określa się złośliwe nowotwory, które mogą powstać w każdym organie lub tkance ciała. Komórki nowotworowe


Dieta wegetariańska w czasie ciąży
Ciąża jest okresem, w którym w organizmie kobiety zachodzi wiele różnych zmian. W pierwszych miesiącach wzrost płodu


Problemy wagi ciała związane z ciążą
Nowe badania kładą duży nacisk na osiągnięcie zdrowej wagi przed i w trakcie ciąży. Kobiety, które są otyłe, gdy


Dieta wegetariańska w okresie karmienia piersią
Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko matki. Dostarcza ono niezbędnych substancji odżywczych, koniecznych


DIETA WEGETARIAŃSKA REDUKUJE RYZYKO CHOROBY NIEDOKRWIENNEJ SERCA
Dieta wegetariańska redukuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Badacze z Uniwersytetu w Oxfordzie stwierdzili u


ŻYWNOŚĆ WZBOGACANA W WITAMINĘ B-12 MOŻE BYĆ CENNĄ ALTERNATYWĄ DLA WEGAN.
Na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu przeprowadzono pięcioletnie badanie prospektywne dotyczące wpływu diety


OSTEOPOROZA
Osteoporoza to uogólnione schorzenie szkieletu. W wyniku zmniejszenia masy kostnej i pogorszenia struktury układu


BŁONNIK POKARMOWY
Chociaż błonnik pokarmowy nie jest w ścisłym tego słowa znaczeniu „składnikiem odżywczym”, to jednak jest ważnym


DNA MOCZANOWA
Zbyt wysoki poziom kwasu moczowego w surowicy nazywany jest hiperurykemią. Przejawem klinicznym hiperurykemii jest


NADWAGA I OTYŁOŚĆ
Zjawisko nadkonsumpcji żywności stało się obecnie problemem w skali globalnej. Wybór produktów spożywczych oraz masa


CUKRZYCA
Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Na całym świecie


CYNK
Cynk to po żelazie ilościowo najważniejszy mikroelement w ludzkim organizmie. Ze względu na różnorodność swoich


WITAMINA D
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest magazynowana przede wszystkim w tkance tłuszczowej


WITAMINA B2
Witamina B2  występuje również pod nazwą ryboflawina. Ta rozpuszczalna w wodzie witamina jest względnie


KONSUMPCJA WARZYW I OWOCÓW W EUROPIE — CZY EUROPEJCZYCY SPOŻYWAJĄ ICH WYSTARCZAJĄCO DUŻO?
Warzywa i owoce to ważny element zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i przekąski.


ARTERIOSKLEROZA ORAZ CHOROBY UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
Miażdżyca (arterioskleroza) to schorzenie powodujące chorobliwe pogrubienie i stwardnienie ścian naczyń tętniczych,


CHOLESTEROL: “DOBRY” I “ZŁY”
Cholesterol ma złą opinię. Jest ona usprawiedliwiona, ponieważ wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi jest


WEGETARIAŃSKI SPOSÓB ŻYWIENIA A CHOROBY CYWILIZACYJNE - WSTĘP
Powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych jest bezpośrednio lub pośrednio związane z sposobem odżywiania. Wzrost


WITAMINA B12
Witamina B12 nazywana jest też kobalaminą. Kobalamina jest syntetyzowana tylko przez mikroorganizmy (np. bakterie).


WAPŃ
Wapń stanowi składniki mineralny, który ze względu na wysoki poziom występowania w ludzkim organizmie (około


OCENA DIETY WEGETARIAŃSKIEJ STOSOWANEJ U DZIECI ZA POMOCĄ WSKAŹNIKA AHEI
Hanna Stolińska, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna Z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu


ŻELAZO
Żelazo zaliczane jest do pierwiastków śladowych ze względu na swoje działanie. Dostarczanie pierwiastków śladowych


ZALEŻNOŚCI POMIĘDZY INTENSYWNYM WYSIŁKIEM FIZYCZNYM A PRAWIDŁOWĄ MASĄ CIAŁA
Aktywność fizyczna jest ważna dla zdrowia i powinna być częścią naszego codziennego życia. Dzisiaj, w czasach


SIŁA PRODUKTÓW PEŁNOZIARNISTYCH
Produkty zbożowe z pełnego przemiału są ważnym źródłem składników odżywczych oraz związków roślinnych o działaniu


Eksperci: dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest bezpieczna
Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna dla zdrowia, a wręcz zmniejsza ryzyko zachorowania na


PREFERENCJE ŻYWIENIOWE WŚRÓD NASTOLATKÓW W EUROPIE
Wyniki projektu badawczego HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents) dają nam lepszy wgląd w


BIAŁKO
Białka przede wszystkim pełnia funkcje budulcowe. Dodatkowo organizm ludzki potrzebuje azotu zawartego w


WĘGLOWODANY
Węglowodany są w dużej mierze odpowiedzialne za smak, teksturę i urozmaicenie żywności. Są one najważniejszym


JOD
Niedobór jodu to jeden z największych problemów zdrowotnych na całym świecie, w szczególności w przypadku kobiet w