Wegetarianie dobrze zaopatrzeni w składniki odżywcze

Odmienne sposoby odżywiania wynikające z nawyków żywieniowych między dietą wegetariańską a niewegetariańską odzwierciedlają różnice żywieniowe, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób przewlekłych.

W trwających od 2002 Adventist Health Study 2 dokonuje się porównania osób nie będących wegetarianami, spożywających rzadko mięso, jedzących ryby, a także lakto-ovo-wegetarian (osoby jedzące jajka i produkty mleczne) oraz vegan. Bieżąca analiza zawiera dane prawie 72.000 uczestników.

Osoby stosujące inna dietę niż wegetariańską w porównaniu do wegetarian posiadali niski dopływ protein roślinnych, błonnika pokarmowego, beta karotenu oraz magnezu. Natomiast znacznie wyższy był dopływ nasyconych kwasów tłuszczowych i trans, kwasu arachidonowego oraz kwasu dokozaheksaenowego. U niektórych vegan stwierdzono niedostateczną ilość dostarczanych, pojedynczych ważnych w pożywieniu składników odżywczych takich jak witamina B12. Przeciętna wartość energetyczna wynosiła zaledwie 2 000 kcal/na dzień we wszystkich grupach.

Wniosek: Zaobserwowane różnice pomiędzy różnymi modelami odżywiania według poglądów reprezentowanych przez autorów posiadają duże znaczenie w etiologii (przyczyny chorób) nadwagi oraz innych chronicznych chorób kojarzonych z odżywianiem. Ogólnie rzecz biorąc, można stwierdzić, iż ludzie stosujący dietę wegetariańska oraz vegańską wykazują korzystniejsze zaopatrzenie w składniki odżywcze aniżeli ludzie nie stosujący diety wegetariańskiej.

Dr. Markus Keller, IFANE und wissenschaftlicher Beirat des VEBU

Źródło: Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser G E (2013): Nutrient Profiles of Vegetarian and Nonvegetarian Dietary Patterns. J Acad Nutr Diet 113, 1610-1619; Link