Niższy poziom cholesterolu u wegan

Jak wynika z badania opublikowanego w bieżącym numerze magazynu European Journal of Clinical Nutrition, osoby na diecie wegańskiej mają niższy poziom cholesterolu niż ludzie, którzy jedzą mięso, ryby, nabiał i/lub jaja. Badacze przeanalizowali dane i próbki krwi 1694 uczestników Europejskiego Badania Prospektywnego nad Rakiem i Żywieniem prowadzonego przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (agendę WHO zajmującą się koordynacją międzynarodowych badań nad rakiem). Uczestnicy zostali podzieleni na cztery grupy: jedzących mięso, ryby, wegetarian i wegan. Okazało się, że weganie spożywali najwięcej błonnika, najmniej tłuszczu ogółem, a także tłuszczów nasyconych. Charakteryzowali się też najniższą masą ciała i poziomem cholesterolu spośród wszystkich badanych grup. Wcześniejsze analizy prowadzone podczas ww. badania wykazały, że weganie i wegetarianie mieli o 32% mniejsze ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu chorób serca.
Dalsze informacje nt. diety i cholesterolu dostępne są na stronie PCRM.org/Cholesterol.

Źródło: Bradbury KE, Crowe FL, Appleby PN, Schmidt JA, Travis RC, Key, TJ. Serum concentrations of cholesterol, apolipoprotein A-I and apolipoprotein B in a total of 1694 meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. Eur J Clin Nutr. 2014;68:178-183.

Zespół Vege Polska