UDZIAŁ VEGEPOLSKA W VEGMED – PIERWSZEJ W EUROPIE NAUKOWEJ KONFERENCJI POŚWIĘCONEJ DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ W OPIECE ZDROWOTNEJ

09 grudnia 2012, na konferencji „VegMed“ w Berlinie, pierwszej w Europie specjalistycznej naukowej konferencji poświęconej diecie wegetariańskiej w opiece zdrowotnej, spotkali się lekarze i dietetycy, poruszając problematykę sposobu żywienia w zdrowiu i chorobie. Konkluzja była następująca: osoby stosujące dietę wegetariańską cierpią rzadziej z powodu nadwagi, charakteryzują się mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę i umierają rzadziej z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak te wnioski płynące z badań nie znajdują nadal odzwierciedlenia w praktyce medycznej.

Zalety diety roślinnej

Fakty związane z nadmiernym spożyciem mięsa są znane: niezależnie od innych czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów, brak aktywności fizycznej czy też stres, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta do nawet 50 %. „Spożywanie mięsa jest niezależnym czynnikiem ryzyka”, mówi Dr Markus Keller z Instytutu Alternatywnego Żywienia (IFANE).

„Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, z  wysokim udziałem produktów roślinnych, jest z punktu widzenia dietetyczno-medycznego zalecana”, podsumował Prof. Claus Leitzmann, były dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Giessen. „Również dieta czysto roślinna (wegańska), stosowana zgodnie z zapotrzebowaniem, jest zdrowotnie uzasadniona, jeżeli spożywane posiłki są zróżnicowane i jakościowo wartościowe oraz przy jednoczesnym uwzględnieniu wystarczającego dostarczania witaminy B12.”

Jak rozmawiać z pacjentami?

Niestety na ten moment lekarze nie dostrzegają korzyści płynących ze stosowania diety głównie roślinnej – to myśl przewodnia konferencji.

Prof. Andreas Michalsen z berlińskiej Kliniki Uniwersyteckiej Charité dodał: „To, że spożywanie mięsa stanowi ryzyko dla zdrowia wykazały w międzyczasie duże badania epidemiologiczne.” Szczególnie w przypadku lekarzy łatwiej jest pracować z pacjentami nad pozytywną zmianą zachowania, niż wygłaszać zakazy. Jego zdaniem przekonanie pacjenta do zaprzestania jedzenia mięsa nie jest kwestią argumentów lub dowodów, a raczej kwestią kultury.

Współpraca lekarzy z dietetykami

Strukturalnym deficytem w systemie opieki medycznej jest słaba współpraca pomiędzy lekarzami i dietetykami. Rzadko lekarze kierują swoich pacjentów na konsultacje do dietetyków, często niezbędne podczas kompleksowego rozwiązywania problemów medycznych. W Niemczech liczba wykwalifikowanej kadry medycznej jest dostateczna, a kasy chorych pokrywają koszt porady dietetycznej.

Prof. Andreas Michalsen podsumowuje: „Dowody naukowe są, ale niestety bardzo mało z tego dociera do praktyki medycznej. Wegetariańskie formy odżywiania nie znalazły się jeszcze w centrum uwagi lekarzy.”

Pozytywny wydźwięk konferencji

W konferencji brało udział w sumie 250 uczestników, w tym głównie specjalistów z dziedziny medycyny i dietetyki. Zaprezentowana tematyka spotkała się z bardzo pozytywną reakcją ze strony publiczności. Wszystkie miejsca były już tygodnie wcześniej zarezerwowane. Ze względu na duże zainteresowanie planuje się kolejne spotkanie, w 2013 roku.

Konferencja została zorganizowana przez berlińską Klinikę Uniwersytecką Charité, Klinikę Medycyny Naturalnej przy Szpitalu Immanuela, Niemiecki Związek Wegetarian (VEBU) oraz Fundację Carsten i była skierowana głównie do lekarzy, dietetyków, doradców zdrowotnych oraz naukowców. Interdyscyplinarnie zaprezentowano najnowsze wyniki badań. Obszary tematyczne wykładów dotyczyły sposobu żywienia w różnych dietach wegetariańskich i zachowań żywieniowych społeczeństwa, uwarunkowań żywieniowych stanu zdrowia, a nawet psychologicznych aspektów wegetarianizmu. Przedstawiono perspektywy wegetariańskiego sposobu odżywiania w obliczu medycyny.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z konferencji.

www.vegmed.org