VEBU14-15.01.2016

VEBU (Vegetarierbund Deutschland e.V) to jedna z największych i najstarszych organizacji o wegańsko-wegetariańskim profilu w Europie. Niemieckie Stowarzyszenie Wegetarian zostało założone już w 1892 r., ma siedzibę w Berlinie. Skupia 200 grup lokalnych i zatrudnia w pełnym wymiarze czasowym 35 pracowników.

Pracownicy VEBU w biurze stowarzyszenia

Pracownicy VEBU w biurze swego stowarzyszenia


Sebastian i Melanie

Sebastian i Melanie

Od 2009 r. prezesem (CEO) VEBU jest Sebastian Joy (poprzednie nazwisko – Zösch – zmienił po niedawnym ślubie z Melanie Joy, psycholog, aktywistką i autorka wielu publikacji, w tym bestselleru „Dlaczego lubimy psy, jemy świnie i ubieramy się w krowy”). Od objęcia przez niego stanowiska liczba członków VEBU wzrosła z 2 tys. do ponad 12 tys.

Obecnie VEBU ma ponad:

– 100 000 fanów na Facebooku
– 80 000 subskrybentów  newslettera
– 12 000 000 wzmianek w mediach
– 200 000 odbiorców gazety Veggie Times

Organizacja zajmuje dwa piętra biurowca – na jedym stacjonują aktywiści prowadzący działalność edukacyjną, biurową i medialną na rzecz stowarzyszenia, na drugim pracownicy odpowiedzialni za relacje biznesowe. Pośród licznych projektów, realizowanych przez VEBU największy zasięg mają:

  1. veggie world logoVeggieWorld – największe europejskie targi wegańskie. Odbywają się one od 7 lat w 5 miastach Niemiec, a ostatnio również w Paryżu. Wydarzenie odwiedza nawet 22 tys. osób, uczestniczy w nich ok. 100 wystawców. Targi połączone są z licznymi prelekcjami, wydarzeniami muzycznymi i pokazami. Już pierwsza edycja VeggieWorld przyciągnęła uwagę aż siedmiu niemieckich stacji telewizyjnych.

 

veggie world 1        veggie world 3

  1. Vegucation-logoVegucation – program szkoleń dla kucharzy i szefów kuchni w diecie wegańskiej – posiada 8 partnerów w czterech krajach (refundowany w 75% przez EU; w grantach 300 000 USD).

 

  1. logo_vegmed_480VegMed – coroczna konferencja lekarzy, personelu medycznego i studentów.

VegMed

  1. V-Label logoCertyfikaty V-Label oznaczających produkty wegańskie i wegetariańskie. W programie uczestniczą takie firmy jak HiPP, FRoSTA, Katjes czy supermarkety jak ALDI i NORMA.

 

 

 

  1. vegan summerfest-logoOrganizacja „Vegan Summerfest” w Berlinie – 80 wystawców, 60 000 odwiedzających.

vegan summerfest

 

  1. Dzień wegański – kampania promująca czwartek jako dzień wegański. Od rozpoczęcia kampanii w 2009 r. do akcji przyłączyło się 35 miast. Wiele hosteli młodzieżowych oferuje tego dnia menu oparte na roślinach.
  1. Program startowy dla wegan (Vegan kick-start) – 30 dniowy program wprowadzający w dietę wegańską, z którego skorzystało już ponad 10 000 osób.
  1. Program wspomagający wegańskie organizacje rozpoczynające działalność biznesową (Vegan Start-up Support). Obejmuje: seminaria, filmy z firm, które odniosły sukces, indywidualny coaching, stworzenie biznesplanu.

Dodatkowo VEBU prowadzi szeroką działalność edukacyjną w mediach tradycyjnych i społecznościowych; działalność wydawniczą (publikacje książkowe, kwartalnik Vebumagazin, gazeta Veggie Times); uczestniczy w produkcji, przygotowaniu i promowaniu nowych produktów  na rynku wegańskim, np. pasta do zębów wzbogacona w witaminę B12, wegańska karma dla zwierząt, mrożonki, żelki wegetariańskie; prowadzi kampanię „wegańska alternatywa dla mięsa”, w której promuje się smakowe zamienniki produktów mięsnych; szkolenia firm cateringowych.



W ramach programu Erasmus+ w dniach 14-15 stycznia 2016 r. trzy osoby z Vege Polska odbyły praktyki (job shadowing) w berlińskiej siedzibie VEBU:

  1. Patricia Homa
  2. Andrzej Konopka
  3. Andrzej Babkiewicz

Podczas mobilności mieliśmy zaaranżowane spotkania z głównymi działaczami VEBU:

  1. Sebastianem Joy – prezesem (CEO) VEBU
  2. Coriną Scholz – asystentką CEO i koordynatorką programu Erasmus+
  3. Tillem Streckerem – osobą odpowiedzialna za kwestie prawne i kontakty rządowe
  4. Mitthiasem Rohra – osobą odpowiedzialną za biznesową strukturę VEBU
IMG_7938

Andrzej Babkiewicz, Patricia i Till

Pierwsze spotkanie mieliśmy z Tillem, zaangażowanym we wprowadzenie ogólnoeuropejskich kryteriów rozróżniających dietę wegańską od wegetariańskiej. Dotychczas terminy te nie są określone żadnymi normami prawnymi, co prowadzi do nadużyć. Z tego względu VEBU przeprowadziło liczne rozmowy z ponad 40 organizacjami o wegańsko-wegetariańskim profilu w całej UE wypracowując wspólne normy. Teraz projekt czeka na dalszą akceptację w parlamencie.


IMG_7976

Patricia, Andrzej i Sebastian

Sebastian poświęcił nam czas podczas dwóch trzygodzinnych spotkań. Rozmawialiśmy o obecnej sytuacji Vege Polska i o możliwościach wzajemnej współpracy.     VEBU pragnie przenieść swe doświadczenia organizacyjne i biznesowe na skalę światową, co wiąże się ze zmianą nazwy organizacji (ProVeg) oraz rozpoczęciem działalności w innych krajach, w tym też w Polsce. Sebastian zaprezentował model funkcjonowania takiej międzynarodowej organizacji i zwrócił się z propozycją do Vege Polska, by stała się jej częścią.


IMG_7947

Corina, Patricia i Andrzej

Corina przedstawiła nam ustalenia dotyczące programu Erasmus+ 2016-2018. W programie uczestniczy kilkanaście organizacji wegańskich i wegetariańskich z całej UE, które wzajemnie ustaliły już listę szkoleń, kursów i praktyk. Będą one realizowane podczas kolejnej edycji programu. Vege Polska brała czynny udział w kreowaniu tej listy, zaoferowaliśmy też współorganizację kursów szkoleniowych dot. zdrowego żywienia. Podczas spotkania odbyła się konferencja telefoniczna z osobą piszącą projekt przyszłego programu.


IMG_7957

Mitthias i Patricia

Ostatnie szkoleniowe spotkanie odbyliśmy z Mitthiasem, który przedstawił nam strukturę biznesową VEBU. Obejmuje ona pięć wielkich działów:

  1. wydawanie certyfikatów V-Label
  2. szkolenia gastronomiczne
  3. konsultacje biznesowe: biznesplany, określanie grupy docelowej, testowanie produktów
  4. program wspomagający wegańskie inicjatywy biznesowe
  5. targi VeggieWorld

Rozmowy dotyczyły możliwości przeniesienia struktury biznesowej wypracowanej przez VEBU na grunt polski i zastosowanie jej w działalności Vege Polska.


Przez cały nasz pobyt zajmowała się nami Corina zapewniając wszelką pomoc i dodatkowe informacje. Ciekawą praktyką naszych niemieckich partnerów jest gotowanie przez jednego z pracowników obiadu, na który zaprasza wszystkie koleżanki i kolegów z biura. Podczas naszego wcześniejszego pobytu, mielimy przyjemność wziąć udział w takiej uczcie. Tym razem jednak, stricte wegański obiad kuchni azjatyckiej został zamówiony w firmie cateringowej.



EU flag-Erasmus+_vect_POS

Przy wsparciu programu Unii Europejskiej Erasmus+
Mobilność kadry edukacji dorosłych