PatriciaPatricia Homa – psycholog, doradca medyczny, koordynator projektów europejskich, współtwórca Stowarzyszenia Vege Polska

„Studiowałam w Niemczech medycynę i jestem absolwentką Psychologii Klinicznej w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Od lat interesuję się tematyką zdrowego stylu odżywiania i życia w kontekście zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz psychologicznymi aspektami wegetarianizmu. Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do Człowieka, bez sztywnego podziału na problemy ciała i problemy duszy.

Mieszkałam, studiowałam i pracowałam przez długi czas w Niemczech, co było dla mnie inspirującym doświadczeniem w zakresie innowacyjnego podejścia oraz nowoczesnych modeli opieki zdrowotnej. Obecnie współpracuję z branżą medyczną, uniwersytetami oraz organizacjami z Polski i Niemiec – realizuję i koordynuję strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób cywilizacyjnych w europejskich konsorcjach naukowych.

Postęp wiedzy, jaki obserwuje się w ostatnim czasie, umożliwia poznanie przyczyn chorób cywilizacyjnych, identyfikowanie grup wysokiego ryzyka i właściwe ukierunkowanie interwencji o charakterze edukacyjnym, co umożliwia ich skuteczniejsze leczenie. Dlatego w Vege Polska zajmujemy się rzetelną edukacją w zakresie zdrowego, zrównoważonego odżywiania , a także w zakresie rozwoju osobistego.”

 


haniaHanna Stolińska – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), konsultant dietetyczny, trener żywieniowy. Członek Zespołu Redakcyjnego.

„Dietetyka to nie tylko moja praca, ale przede wszystkim pasja, która daje ogrom satysfakcji i samorealizacji. Moim celem jest zwiększanie świadomość zdrowego żywienia wśród wszystkich pokoleń naszego społeczeństwa dla poprawy zdrowia i jakości codziennego życia. W mojej pracy najważniejszą zasadą jest indywidualne podejście, zaangażowanie i wsparcie w każdym momencie zmagania się z walką o zdrowy styl życia. Do moich głównych specjalizacji i zainteresowań należy dieta wegetariańska.”

 


Natalia Stańczyk – absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, autorka projektu wyklikajżywność.pl, pierwszej społecznie odpowiedzialnej platformy reklamowej produktów spożywczych, pasjonatka jogi i medycyny stylu życia. Członek Zespołu Redakcyjnego.

„Życie w zgodzie ze sobą, środowiskiem, własnym organizmem i otaczającymi nas ludźmi jest możliwe. To od nas zależy czy będziemy na co dzień szczęśliwi czy za szczęściem będziemy gonić dotykając go tylko chwilami. Spokój, czas na relaks, ruch i odżywianie zamiast tylko jedzenia są podstawą do poznania samego siebie i odkrycia tego, co nas naprawdę w życiu cieszy. Zostałam członkiem Vege Polska, bo chcę propagować wiedzę nt. zdrowego żywienia, które pozwala unikać chorób, a także sprawia, że wyglądamy i czujemy się lepiej.”

 


alicjaAlicja Szepietowska – socjolog, absolwentka Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim, w 2012 roku obroniła pracę magisterską pt. „Wegetarianizm. Społeczny i etyczny wymiar zjawiska.” Członek Zespołu Redakcyjnego.

„Na wegetarianizm przeszłam ponad 14 lat temu, w czasie gdy zaczęłam zbierać materiały do swojej pracy magisterskiej zetknęłam się z informacjami, zarówno z dziedziny etyki jaki i dietetyki (dotyczącymi głównie badań nad prewencją chorób cywilizacyjnych), które skłoniły mnie do przejścia na weganizm. Zajmuję się aktywną promocją wegetarianizmu i weganizmu. Moją pasją jest gotowanie, udaje mi się przekonać osoby jedzące mięso o tym, że wegańskie potrawy mogą być nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Prywatnie jestem adopcyjną mamą trzech wege kotów.”

 


Piotr piotrekHenschke – w przeszłości szef kuchni wielu warszawskich wegetariańskich restauracji, a obecnie restaurator i trener kulinarny. Jest współautorem pierwszego na polskim rynku multimedialnego podręcznika gotowania – „Kuchnia Wegetariańska”, „Cztery Pory Roku” oraz autorem Kuchni Wegetariańskiej „W Malinowym Chruśniaku”. Przez wiele lat podróżując po Azji zgłębił tajniki kuchni ajurvedyjskiej (staroindyjskiej) oraz chińskiej, w których zdrowe odżywianie jest profilaktyką w zwalczaniu chorób oraz sposobem na piękno, zdrowie i długowieczność. Członek Zespołu Redakcyjnego, koordynator i pomysłodawca projektu Henschke Festiwal.

„Dowiecie się jak żywność wpływa na Wasz organizm, jak wybrać produkty, które podziałają uzdrawiająca na Wasze ciała oraz umysły, a także jak dobrać wartościowe składniki i stworzyć z nich nie tylko zdrowe, ale i smaczne dania.”


Robrobertert Gawryszewski – współwłaściciel pierwszej i najdłużej działającej firmy cateringowej o profilu wegetariańskim w Polsce – Vegavani Catering, oraz kultowego Vege Miasta. Posiada wieloletnie doświadczenie w organizacji i obsłudze bankietów, konferencji, przyjęć, kursów, targów, oraz innych, nawet najbardziej nietypowych wydarzeń.

 

 


Mikołaj Kołyszko – pisarz, dziennikarz i pijarowiec. Autor książki „Wegetarianizm bez tajemnic”, współpracował z czasopismami: „Vege”, „Wegetariański Świat”, „Zielone Wiadomości”, oraz portalem wegetariańskim „kuchnia-kuchnia.pl”. Autor popularnej szamanistycznej serii gamebookowej „Tajemne Oblicze Świata”, red. nacz. pisma poruszającego temat interaktywnej sztuki „Masz Wybór” i związanego z nim „Wydawnictwa Wielokrotnego Wyboru”.