Zarząd:

Andrzej Konopka

Andrzej Konopka – Prezes Stowarzyszenia Vege Polska. Podróżnik, wolnomyśliciel, zainteresowany poznawaniem natury bytu, psychiki i historii człowieka.  Mąż, ojciec dwóch córek i syna. Wegetarianin od 1981 roku. Zafascynowany od wielu lat zdrowym stylem życia. Uprawia ogród, w którym ma m.in. 3000 sadzonek truskawek.  Najnowsza fascynacja – leczniczy wpływ olejków eterycznych.

„Wegetarianizm to dla mnie styl życia a nie wybór. Nie wiem czemu to zawdzięczam – losowi czy diecie, której jestem wierny już 35 lat, ale poza katarem, który mam każdego roku, nie choruję. Swoimi doświadczeniami żywieniowymi i wiedzą w tym zakresie  pragnę dzielić się z jak największą liczbą osób. Uważam, że kluczem do zdrowia jest styl życia i pożywienie, które nie może być przypadkowe, nawet gdy jest to dieta wegetariańska –  szczególnie w dobie, gdy większość produktów jest mniej bogata w wartości odżywcze, a coraz bogatsza w szkodliwą dla zdrowia chemię.

Chciałbym dać przykład, jak żyć zdrowo i zawsze być życzliwie nastawionym do innych. Wychodzę z założenia, że osobisty przykład jest o niebo lepszy od setki pouczeń nakłaniających do zmiany stylu życia. Dlatego sam uprawiam ogród metodami ekologicznymi. Mam kopułę geodezyjną, która spełnia rolę szklarni i każdego roku zwiększam liczbę krzewów, drzewek owocowych oraz  warzyw. Moim celem jest samowystarczalność w zakresie produkcji żywności dla rodziny. A w przyszłości… zorganizowanie gospodarstwa ekologicznego, które dostarczałoby zdrowych warzyw i owoców dla członków Vege Polska. Ale to jeszcze w sferze marzeń ;-).

VEGE POLSKA to stosunkowo młoda organizacja na wegetariańskiej mapie Polski. Obecni członkowie to wspaniali ludzie. Inteligentni, wrażliwi, pełni entuzjazmu i energii by zrobić coś dobrego dla świata. Każdy z nich jest inny i unikalny na swój sposób. Bardzo doceniam to, że mogę z nimi przebywać i współpracować. Spotkajcie się z nimi, a zobaczycie, że piszę prawdę. Wspólnie zrobimy więcej!”


Iwona Woźniak – Skarbnik Stowarzyszenia Vege Polska.


VS KarinaKarina Babkiewicz – Sekretarz Stowarzyszenia Vege Polska. Wegetarianka od 25 lat, mama 2 córek, wielbicielka prostej domowej kuchni. Absolwentka Wydziału Orientalistycznego UW – specjalność indologia, sanskryt. Redaktorka tekstów. Współtworzy i redaguje teksty na stronach internetowych np.  Bhagawadgita; Biblioteka Jogi; Gozdawianka.

 

 


Andrzej2

Dyrektor Biura – Andrzej Babkiewicz. Wegetarianin od 14-go roku życia. Prowadził własną firmę i agroturystykę w Sudetach (1998-2004). Absolwent, obecnie doktorant Wydziału Orientalistycznego UW, specjalność indologia, sanskryt. Zainteresowania badawcze: Literatura okresu indyjskiego średniowiecza – eposy i purany – szczególnie ich aspekt religijno-filozoficzny. Tłumacz z sanskrytu. Autor książek i artykułów z dziedziny indologicznej. Redaktor i współautor stron internetowych: Bhagawadgita; Biblioteka Jogi; Gozdawianka

„Prywatnie uwielbiam literaturę, sport, podróże i miłe towarzystwo… a właśnie takie znajduję w Stowarzyszeniu Vege Polska”.



Komisja Rewizyjna:

Krzysztof Kosior – Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Vege Polska.

Olaf Dominirski – Sekretarz Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Vege Polska.

Robert Gawryszewski – Członek Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Vege Polska.



Kierownicy projektów:

nataliaNatalia Stańczyk – Kierownik projektu „W zielonej krainie”. Absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, autorka projektu wyklikajżywność.pl, pierwszej społecznie odpowiedzialnej platformy reklamowej produktów spożywczych, pasjonatka jogi i medycyny stylu życia. Członek Zespołu Redakcyjnego.

„Życie w zgodzie ze sobą, środowiskiem, własnym organizmem i otaczającymi nas ludźmi jest możliwe. To od nas zależy czy będziemy na co dzień szczęśliwi czy za szczęściem będziemy gonić dotykając go tylko chwilami. Spokój, czas na relaks, ruch i odżywianie zamiast tylko jedzenia są podstawą do poznania samego siebie i odkrycia tego, co nas naprawdę w życiu cieszy. Zostałam członkiem Vege Polska, bo chcę propagować wiedzę nt. zdrowego żywienia, które pozwala unikać chorób, a także sprawia, że wyglądamy i czujemy się lepiej.”


piotrekPiotr Henschke – Kierownik projektu „Henschke Festiwal”. w przeszłości szef kuchni wielu warszawskich wegetariańskich restauracji, a obecnie restaurator i trener kulinarny. Jest współautorem pierwszego na polskim rynku multimedialnego podręcznika gotowania – „Kuchnia Wegetariańska”, „Cztery Pory Roku” oraz autorem Kuchni Wegetariańskiej „W Malinowym Chruśniaku”. Przez wiele lat podróżując po Azji zgłębił tajniki kuchni ajurvedyjskiej (staroindyjskiej) oraz chińskiej, w których zdrowe odżywianie jest profilaktyką w zwalczaniu chorób oraz sposobem na piękno, zdrowie i długowieczność.

„Dowiecie się jak żywność wpływa na Wasz organizm, jak wybrać produkty, które podziałają uzdrawiająca na Wasze ciała oraz umysły, a także jak dobrać wartościowe składniki i stworzyć z nich nie tylko zdrowe, ale i smaczne dania.”


 Andrzej BabkiewiczAndrzej Babkiewicz – Kierownik projektu „Erasmus+”. Wegetarianin od 14-go roku życia. Prowadził własną firmę i agroturystykę w Sudetach (1998-2004). Absolwent, obecnie doktorant Wydziału Orientalistycznego UW, specjalność indologia, sanskryt. Zainteresowania badawcze: Literatura okresu indyjskiego średniowiecza – eposy i purany – szczególnie ich aspekt religijno-filozoficzny. Tłumacz z sanskrytu. Autor książek i artykułów z dziedziny indologicznej. Redakror i współautor stron internetowych: Bhagawadgita; Biblioteka Jogi; Gozdawianka

„Prywatnie uwielbiam literaturę, sport, podróże i miłe towarzystwo… a właśnie takie znajduję w Stowarzyszeniu Vege Polska”.


Jolanta HyraJolanta Hyra – Kierownik projektu „Vege Karta”. Absolwentka Wydziału Nawigacji Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni oraz Studiów Podyplomowych Wyższej Szkoły Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie. Matka trójki dzieci (dwójka to wegetarianie).

„Zdrowym stylem życia oraz rozwojem duchowym (joga, parapsychologia, eksterioryzacja) interesuję się odkąd pamiętam, aczkolwiek praktycznie w życie wdrażam go dopiero od kilkunastu lat (wegetarianizm, suplementacja produktami naturalnymi, systematyczne pływanie i gimnastyka). Chwile wolne zawsze staram się spędzać pod żaglami lub na… nartach.”


Agata CzajkaAgata Czajka – Kierownik projektu „Targi Vege Polska”. Z zawodu plastyk. Wegetarianka od 27 lat. Założyła i prowadziła (1999 r. – 2006 r.) pierwsze wegetariańskie restauracje w Warszawie Mata Hari oraz Masala. Wolontariusz w akcjach charytatywnych Food for Life w Poznaniu i Wrocławiu. Odbyła kursy szkoleniowe kuchni wegetariańskiej w Pradze, Czechy oraz w Château Luçay-le-Mâle (Francja). Organizatorka imprez masowych min.:

  • Warsztaty kulinarne z Moniką Mrozowską (aktorką i autorką książek wegetariańskich)
  • Konferencja prasowa VIVA Ruch na rzecz Zwierząt w Zamku Ujazdowskim
  • Wystawa i festiwal wegetariański w Muzeum Etnograficznym w Poznaniu
  • Dzień Wegetarianizmu – koncerty i wystawa, CSW

„Aktualnie zajmuję się wegańską działalnością cateringową,  współpracuję z : Targ Śniadaniowy, Bieg Wegański, Wege Festiwal, Muzeum Azji i Pacyfiku , Targi Mustache w Pałacu Kultury i Nauki, LOT Polish Airlines.