Sprawozdanie z zebrania 03-03-2016

zabranie-ikonaSprawozdanie z inauguracyjnego zebrania
Stowarzyszenia Vege Polska (03.03.2016)

Zebranie zainaugurowało cykliczne spotkania członków Stowarzyszenia, które planujemy w każdy pierwszy czwartek miesiąca w godzinach 18:00-20:00. Sala przy ul. Kredytowej 6/22 okazała się spełniać nasze wszelkie oczekiwania (wygodne fotele:-), zaplecze kuchenne, dostęp do WiFi, rzutnik, flipchart), a ludzie z Federacji Mazowia są sympatyczni i pomocni.

Następne spotkania odbędą się w terminach:

07.04.2016

05.05.2016

02.06.2016

Serdecznie zapraszamy i prosimy o zgłaszanie tematów do dyskusji i wystąpień.

Zebranie rozpoczęło się od przedstawienia działań projektu „W zielonej krainie”. Ze względu na nieobecność głównych osób zaangażowanych w projekt, ich obecne działania przedstawiła Skarbnik Stowarzyszenia. Natalia Stańczyk wraz z ekipą projektu wynajmują mieszkanie we Wrocławiu, skąd prowadzą intensywne działania edukacyjne we wrocławskich szkołach. Jest to pierwszy miesiąc nowej edycji projektu z większym budżetem, a tym samym z intensywniejszym programem warsztatowym… Natalio, trzymamy kciuki i czekamy na twoją relację!

Podczas prezentacji projektu Wiceprezes przedstawił szacunkowe wyliczenia budżetu trzeciej edycji warsztatów i zaproponował, by zwiększyć wynagrodzenie za prowadzenie księgowości projektu. Iwona ma oszacować, ile czasu będzie wymagało teraz prowadzenie księgowości projektu „W zielonej krainie”.

Gros czasu zebrania stanowiła relacja z ostatniej mobilności w ramach programu Erasmus+. Pod nieobecność Darin sprawozdanie przedstawiła Patricia. Mobilność dotyczyła projektu VeggieWorld. Darin i Patricia odwiedziły imprezę organizowaną w okolicach Frankfurtu. Poznały się z organizatorami i wystawcami, oceniły możliwość zorganizowania wydarzenia w Polsce. Wstępnie umówiły się na następne spotkanie z organizatorami VeggieWorld już w Polsce, by obejrzeć możliwe lokalizacje i dopracować warunki współpracy. Szczegółowe sprawozdanie z wyjazdu wraz z galerią zdjęć mają przygotować Darin i Patricia w najbliższym czasie.

Trzecim poruszanym tematem był projekt Vege Karty. Zastanawialiśmy się nad propozycją Karola, by zamiast Vege Karty wprowadzić na rynek aplikację na urządzenia mobilne. Wszystkim spodobał się pomysł i postanowiliśmy stopniowo wcielać go w życie. Ponieważ jednak projekt Vege Karty jest już gotowy oraz są użytkownicy, którzy lubią karty, nie chcemy czekać z wdrażaniem projektu, tylko prowadzić go dwutorowo. Jola – odpowiedzialna za projekt – ma wysłać wszystkim członkom stowarzyszenia zaproszenie do zarejestrowania się, tak byśmy przetestowali system i zamówili sobie kartę. Karta dla obecnych członków stowarzyszenia jest bezpłatna. Jolu, czekamy:-)

Następne zebranie Stowarzyszenia odbędzie się 07.04.2016 i będzie dotyczyć następujących tematów nieomówionych podczas poprzedniego zebrania:

1. Struktura ścieżek komunikacyjnych i decyzyjności w Vege Polska (Andrzej Babkiewicz) – propozycje rozwiązań strukturalnych i dyskusja nad nimi.
  2. Zasady i korzyści posługiwania się Google Calendar w organizacji (Karol Czyrko) – dyskusja na temat transparentności działań i finansów.
  3. Głosowanie nad przyjęciem nowych członków – Darin Arouri, Karol Czyrko.

Zapraszamy!