Spożycie produktów odzwierzęcych zwiększa ryzyko zachorowania na raka

Jedzenie mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego jest silnie powiązane z występowaniem pewnych typów raka. Artykuł opisujący tę zależność został niedawno opublikowany w czasopiśmie Nutrients. Jego autor porównał dane dotyczące 21 typów zachorowań na raka w 157 krajach i odkrył, że produkty odzwierzęce prowadzą do nowotworu w takim samym stopniu jak palenie tytoniu. Możliwe przyczyny zachorowania uwzględniają substancje odpowiedzialne za wzrost, wysoką zawartość żelaza i zawartość tłuszczu.

Autor podkreśla, że poza wykrywalnością i leczeniem, bardzo ważna jest prewencja. Wpływ produktów odzwierzęcych na występowanie raka jest udowodniony i fakt ten musi być rozgłaszany w celu zapobiegania tej śmiertelnej chorobie.

Źródło: Grant W. A multicountry ecological study of cancer incidence rates in 2008 with respect to various risk-modifying factors. Nutrients. 2014;6:163-189.

Zespół Vege Polska