Ryżowe kotleciki z warzywami

napoj_mietowy_450x205

Ryżowe kotleciki z warzywami posiadają niską zawartość tłuszczu i wspaniale nadają się do wegetariańskiego burgera, świetnie smakują też serwowane z sałatką. Smacznego!

Składniki dla 4 osób:

300 g okrągło ziarnistego ryżu (np. ryż do risotto)
¾ l wegetariańskiego rosołu
1 duża lub dwie małe szalotki
2 duże łyżki oleju kokosowego
150 g różnych warzyw (np. zielony groszek, starta marchewka lub kukurydza)
2 małe łyżeczki kolendry
1-2 małe łyżeczki curry
zmielona sól i pieprz
warzywa (można wybrać warzywa sezonowe)
2 łodyżki tymianku (świeżego lub suszonego)
4 liście lubczyku (świeżego lub suszonego)
1 mała papryczka chilli lub płatki chilli
1 bakłażan (ok. 400 g)
1 cukinia
1,5 kg dojrzałych pomidorów (ew. z puszki)
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
4 duże łyżki oleju kokosowego (ew. rzepakowego)
2 małe łyżeczki kminu rzymskiego
2 małe łyżeczki bulionu wegetariańskiego w proszku

Przygotowanie:

Kotleciki ryżowe
1. Ryż ugotować w bulionie wegetariańskim, przykryć pokrywką i zostawić na 10 minut, aby bulion wsiąkł w ryż.
2. Szalotki obrać i posiekać. Poddusić w 1 łyżeczce oleju.
3. Warzywa, szalotki i pozostałe składniki zmieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrobić 15 płaskich kotlecików, dobrze ścisnąć i odstawić.

Warzywa z bakłażanem w pomidorach
1. Świeże zioła umyć, osuszyć, oskubać i pokroić drobno listki.
2. Umyć papryczkę chilli, przekroić na pół, wyjąć ziarenka i drobno posiekać.
3. Umyć bakłażana, pokroić w 1-2 cm plastry, ułożyć obok siebie i posolić, odstawić na bok na 10 minut, aby puściły sok. Potem umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę.
4. Umyć cukinie i pokroić w kostkę.
5. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, usuwając przy tym zielony rdzeń.
6. Cebulę i czosnek pokroić drobno.
7. Bakłażana i cukinie smażyć przez około 10 minut tak, aby były złoto – brązowe. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
8. Na pozostałym na patelni oleju krótko podsmażyć cebulę i czosnek.
9. Dodać bakłażana, cukinię oraz pomidory i doprawić do smaku ziołami oraz przyprawami. Podgotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
10. Na reszcie rozgrzanego oleju smażyć kotleciki przez około 5 minut, aż staną się chrupiące. Podawać z warzywami.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony vebu.de.
Tłumaczenie: Małgorzata Ważyńska