Przyczyny wpływu spożycia mięsa na rozwój raka jelita grubego

Według najnowszego przeglądu w czasopiśmie Nutrition Research istnieje wiele czynników, z powodu których spożycie mięsa i jego przetworów zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Autorzy twierdzą, iż za potencjalne ryzyko nowotworu odpowiedzialne są takie składniki jak sól, żelazo hemowe, białko oraz związki N-nitrozowe i heterocykliczne aminy powstające podczas procesów technologicznych. Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób rak jelita grubego jest druga najczęstszą przyczyną zgonów związanych z rakiem zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.

Źródło: The American Journal of Medicine, Volume 125, Issue 6, June 2012, Pages 551-559.e5
Shengjun Wu, Bin Feng, Kai Li, Xia Zhu, Shuhui Liang, Xufeng Liu, Shuang Han, Biaoluo Wang, Kaichun Wu, Danmin Miao, Jie Liang, Daiming Fan

Zespół Vege Polska