Pieczone kartofle z dipem i sałatką

salata_450x300

Autorka książek kucharskich Elisabeth Fischer łączy klasyczne pieczone kartofle w folii z dipem pomidorowo – paprykowym i podaje z sałatką. Danie wspaniale wpisuje się w czas postu.

Składniki na 2 porcje

Pieczone kartofle w folii i dip pomidorowo – paprykowy

2 duże kartofle około 200 g każdy

Oliwa z oliwek 1 duża łyżka

Cebula 1 szt. drobno pokrojona

Papryka czerwona 2 szt.

Przetarte pomidory 100 ml

Papryczka pepperoni 1 szt. drobno pokrojona

Sól do smaku

Sałatka postna z zielonym dressingiem

1 ogórek grubo starty

Sałata 8 liści pokrojonych w paski

Pietruszka 1 pęczek drobno posiekany

Sok z cytryny3 duże łyżki

Różne warzywa 300g starte lub pokrojone

Sałata150g

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Kartofle zawinąć w folie aluminiową i piec w 200 °C około 50-60 minut.
Do dipu należy podgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać paprykę, całość krótko podsmażyć, posolić. Dodać przetartych pomidorów przykryć przykrywką i poddusić około 10 minut, aż papryka będzie miękka. Wszystko zmiksować na gładką masę i dosolić.
Kartofle przekroić, napełnić dipem i posypać pepperoni.

Sałatka:
Ogórka, sałatę, pietruszkę, sok z cytryny i oliwę zmiksować, a potem doprawić solą i pieprzem. Następnie przygotować warzywa sezonowe na które ma się ochotę i pomieszać z dressingiem.

Źródło: vebu.de