Pestki dyni – jedz na zdrowie!

zelazo_450x205Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł składników odżywczych. Zawierają dużą ilość witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i kwasów omega 6. Pestki dyni są ważne dla zdrowia mężczyzn, gdyż zapewniają ochronę gruczołu krokowego. Są bardzo dobrym źródłem tryptofanu (aminokwasu tworzącego białka), który zapewnia dobry sen, pomaga chronić przed złością i depresją. Witaminy z grupy B zawarte w pestkach dyni mają właściwości wpływające na redukcję cholesterolu i zwiększają aktywność neuroprzekaźnika GABA , hamującego złość i zmniejszającego zaburzenia neurologiczne. Pestki dyni charakteryzują się wysoką zawartością fitosteroli, które pomagają obniżyć wchłanianie cholesterolu w jelitach i przez to zmniejszają w organizmie poziom „złego” cholesterolu. Pestki dyni znane są również z właściwości chroniących przed kamicom nerkowym i osteoporozą.

Masło z pestek dyni jest znakomitą alternatywą dla masła orzechowego (jest dostępne w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, można je również wykonać samodzielnie). Surowe pestki dostarczają najwięcej korzyści zdrowotnych. Można nimi posypywać sałatki, dodawać do mieszanek bakalii, posiekane łączyć z daktylami dla przygotowania batonów energetycznych własnej produkcji.

Źródło: www.medicalmedium.net
Konsultacja dietetyczna: Hanna Stolińska