Pasty na chleb – nie tylko ser

Osoby przechodzące na dietę wegetariańską mogą mieć wątpliwości co do tego, które z powszechnie używanych produktów nie zawierają składników zwierzęcych. Np. dżemy i jogurty mogą zawierać żelatynę, a sery podpuszczkę naturalną. Na rynku dostępne są obecnie dwa rodzaje podpuszczki: naturalna – chymozyna, pozyskiwana z trawieńców młodych cieląt oraz podpuszczka tzw. mikrobiologiczna, uzyskiwana na drodze biosyntezy mikrobiologicznej z grzybów Mucor miehei i Aspergillus niger, bakterii E.coli, czy też drożdży Kluyveromyces marxiantus. Podpuszczka naturalna jest droższa, w związku z czym większość firm korzysta z podpuszczki mikrobiologicznej. Najbezpieczniejszym i oczywiście najlepszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest jednak przygotowywanie posiłków we własnym domu. Kuchnia wegetariańska oferuje wiele produktów, które nie zawsze znane są osobom odżywiającym się tradycyjnie. Ogromną popularnością cieszy się hummus, czyli pasta z ciecierzycy dostępna obecnie w supermarketach oraz w sklepach tureckich. Jednak najlepiej smakuje humus przygotowany z ciecierzycy ugotowanej we własnej kuchni. Można przygotowywać także pasty z pestek słonecznika i dyni oraz orzechów, roślin strączkowych, ziół i warzyw.

(dodatki do pieczywa)

[Piotr Henschke]