Owoce i warzywa mogą chronić przed przedwczesną śmiercią

choroby_ogorek450Odmienne sposoby odżywiania wynikające z nawyków żywieniowych między dietą wegetariańską a niewegetariańską odzwierciedlają różnice żywieniowe, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób przewlekłych.

Zgodnie z artykułem opublikowanym w internetowym wydaniu Magazynu Epidemiologia i Zdrowie Publiczne, zwiększone spożycie owoców i warzyw może chronić przed przedwczesną śmiercią.
Eksperci w ciągu 7 lat przebadali ponad 65 tys. Brytyjczyków w wieku min. 35 lat. Uczestnicy, którzy jedli min. siedem porcji owoców i warzyw dziennie byli obarczeni 42% mniejszym ryzykiem śmierci z powodu wszystkich przyczyn, niż osoby, które spożywały ich mniej. Ilość owoców i warzyw w diecie została szczególnie powiązana ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia raka i chorób serca, kolejno o 25% i 31%.
Badanie to powinno być wzięte pod uwagę przez jednostki administracji państwowej, by lepiej promować zdrowie i edukację żywieniową, a także dla poprawy polityki żywieniowej.

Dr. Markus Keller, IFANE und wissenschaftlicher Beirat des VEBU

Źródło: Oyebode O, Gordon-Desagu V, Walker A, Mindell JS. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. J Epidemiol Community Health. Published online March 31, 2014

Zespół Vege Polska
Ilustracja: Archiwum Vege Polska