Naturalne zakupy – nasze porady

Kupując wegetariańskie, czy wegańskie produkty wspieramy producentów vege żywności oraz aktywnie przeciwstawiamy się przemysłowi wykorzystującemu zwierzęta. Dlatego warto dokonywać zakupów świadomie i z pełną wiedzą o produkcie. Na sklepowych półkach czyha na nas wiele pułapek. Wiele produktów, które z pozoru nie powinny zawierać składników zwierzęcych, niestety nie są w pełni wegetariańskie. Jogurty często zagęszczane są żelatyną (E441), którą znajdziemy także w słodyczach, dżemach i wielu produktach mlecznych. Do majonezu, większości ciast a czasem i pieczywa dodaje się jajka. Mogą je zawierać także z pozoru niewinne Pesto lub sery typu parmezan. Warto także unikać sztucznych dodatków. W samym tylko przemyśle spożywczym  wykorzystuje się ponad 14 tysięcy substancji chemicznych (konserwanty, barwniki, emulgatory, substancje słodzące, stabilizatory itp.) Oznacza się je literą E i cyfrą. Nie wszystkie z nich mają negatywny wpływ na organizm człowieka, jednak upraszczając można stwierdzić, że im więcej E na etykiecie, tym większe prawdopodobieństwo, że produkt będzie szkodliwy dla naszego zdrowia.

[Piotr Henschke]