Najciekawsze wege książki kucharskie na rynku polskim

Polskie księgarnie od jakiegoś czasu obfitują w szeroki wybór książek kucharskich prezentujących niezwykle ciekawe przepisy diet wegetariańskich i wegańskich. O to nasz subiektywny wybór w co należy się zaopatrzyć, jeśli planujecie przejść na dietę roślinną lub po prostu wzbogacić swoje umiejętności kulinarne.

  1. 1.”Jadłonomia” Marta Dymek, wyd. Dwie Siostry

To prawdziwa biblia roślinożerców. Kto jeszcze jej nie ma, powinien czym prędzej się w nią zaopatrzyć. Książka Marty Dymek- autorki popularnego bloga pod tym samym tytułem zawiera przepisy dość proste w przygotowaniu, różnorodne i pozwalające zatwardziałym mięsożercom spróbować  swoich dań w wersji roślinnej tj. spaghetti bolognese,  majonez wegański, burgery buraczane, pierogi itp. Tzw. „must have”.

 

 

2.”Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” Marta Dymek, wyd. Marginesy

Druga część popularnej Jadłonomii to zbiór już nieco trudniejszych w przygotowaniu przepisów, za to spora dawka nietypowych potraw, z jakimi zetknęła się autorka podczas kulinarnych podróży po świecie. Dominują tu potrawy azjatyckie i z Bliskiego Wschodu, ale nie zabraknie też potraw z zimnej północy i gorącego południa.

 

 

 

3. „Minimalist Baker” Dana Schultz, wyd. Pascal

Książka autorki bloga o tym samym tytule to kuchnia w duchu amerykańskim mocno inspirowana wpływami z Meksyku. Znajdziemy tu przepisy na śniadaniowe pancake’y, chlebek dyniowy, meksykańskie nachosy, enchilady i tostady, całą masę burgerów i obszerną część poświęconą deserom. Zaletą książki jest prostota i szybkie przygotowanie posiłków. W końcu kuchnia minimalistyczna.

 

 

 

4. „La Veganista”-3 części „Apetyt na wegańskie potrawy”, „Super food” i „Wypieki” Nicole Just, wyd. Esteri

     

Seria książek autorki to przepisy z prostych, dostępnych na każdym bazarku produktów. Ładnie wydane, wzbogacone zdjęciami i rysunkami potrawy zachęcą nas do eksperymentowania w kuchni. Dużo ciekawych porad, zróżnicowane, kolorowe i fantazyjne przepisy.

 

5. „Pyszności z roślin”, Paweł Ochman wyd. Znak

 

Niebawem premiera książki autora bajecznego bloga „Weganon”. Już po samej znajomości możliwości kulinarnych autora i jego artystycznych zdjęciach przygotowywanych potraw możemy śmiało powiedzieć, że będzie to pozycja warta posiadania na półce.

 

 

 

6.”Kuchnia roślinna dla każdego”, Eryk Wałkowicz, wyd. Flow Books

Kolejna z książek znanych blogerów to tym razem zbiór przepisów dietetyka Eryka Wałkowicza czyli autora bloga „Ervegan”. W książce oprócz przepisów znajdziecie obszerny wstęp z poradami dietetycznymi, co dla początkujących wegan/ wegetarian będzie istotną zaletą. W książce znajdziemy przepisy dość proste w przygotowaniu i przyjemne w konsumpcji. Plus za imprezowe zakąski pod drinka.

 

 

 

 

7. „Wegan nerd. Moja roślinna kuchnia” Alicja Rokicka. wyd. Nasza Księgarnia

Autorka bloga o tym samym tytule zebrała swoje najciekawsze przepisy inspirowane kuchnią polską i żydowską, dlatego właśnie jest to pozycja obowiązkowa dla tych, którzy tęsknią za smakami tradycyjnej kuchni. Wśród przepisów znajdziemy rozdział poświęcony świętom i związanymi z nimi potrawami. Każdy kto kocha gołąbki, pierogi i pasztety znajdzie tu coś dla siebie.