ROŚLINNE ALTERNATYWY

Ten dział poświęcony jest osobom, które przechodząc na dietę wegetariańską lub wegańską odczuwają jeszcze przywiązanie do smaku produktów odzwierzęcych oraz wszystkim, którzy szukają praktycznych porad do zastąpienia tych produktów podczas codziennego przygotowywania swoich posiłków. W rzeczywistości dla każdego, nawet w domowych warunkach, możliwe jest przyrządzenie z produktów roślinnych i ogólno dostępnych przypraw, vege potraw o identycznym smaku, a nawet wyglądzie jak w przypadku tych zawierających mięso, jajka, czy też ryby. W środowisku vege, oprócz posiłków ze świeżych warzyw, owoców, ziaren i roślin strączkowych, dużą popularnością cieszą się także te tradycyjnie przygotowywane z produktów odzwierzęcych, jak vege burgery, seitan (odpowiednik mięsa), tofucznica (odpowiednik jajecznicy), vege gulasz a nawet flaki. Jednym słowem – przechodząc na dietę wegetariańską lub wegańską, nie jest konieczne porzucenie przywiązania do smaków ze swojego poprzedniego sposobu żywienia.


Alternatywy dla mleka zwierzęcego
Od wieków spożycie mleka jest częścią wielu kultur, zwłaszcza w Europie Północnej. Hindusi uznają  mleko za napój dający nie



Gotowanie i pieczenie bez jajek
Większość osób nie wyobraża sobie gotowania bez jaj. Jak zrobić kotleta, panierkę czy ciasto bez jajek? Czy jest to możliwe?



Alternatywy dla mięsa i ryb
Żyjąc w społeczeństwie promującym jedzenie mięsa i wyrastając w rodzinach spożywających tradycyjnie mięsne potrawy, nabywamy



Pasty na chleb – nie tylko ser
Osoby przechodzące na dietę wegetariańską mogą mieć wątpliwości co do tego, które z powszechnie używanych produktów nie



Przyprawianie zup i sosów
Przygotowując wegetariańskie zupy lub sosy rezygnujemy z używania kości oraz kostek rosołowych. Warto także odłożyć na bok



Naturalne zakupy – nasze porady
Kupując wegetariańskie, czy wegańskie produkty wspieramy producentów vege żywności oraz aktywnie przeciwstawiamy się



Alternatywy dla substancji żelujących i zagęszczających
Najbardziej rozpowszechnionym środkiem żelującym na świecie jest żelatyna, w Unii Europejskiej oznaczana symbolem E441.