LIFESTYLE


Pizza Hut testuje ser wegański
I znowu o fast- foodach, tym razem kolejna sieć restauracji robi ukłon w stronę roślinożerców. Pizza Hut wprowadza ser



Wegański burger w Mc Donald's
Mc Donald's wprowadza do menu wegańskiego burgera, na razie tylko w fińskim mieście Tampere. Na razie będzie testowany przez



IKEA dla wegan
Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu oraz Dnia Wegan IKEA udostępniła na swojej stronie "Praktyczny przewodnik po kuchni



Najciekawsze wege książki kucharskie na rynku polskim
Polskie księgarnie od jakiegoś czasu obfitują w szeroki wybór książek kucharskich prezentujących niezwykle ciekawe przepisy diet



Pestki dyni - jedz na zdrowie!
Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł składników odżywczych. Zawierają dużą ilość witaminy E, witamin z grupy B, magnezu,



ZIELONY ELIKSIR ŻYCIA
Chcesz odżywiać się zdrowo, dostarczając organizmowi wyłącznie najwyższej klasy składników? Pragniesz trwale pozbyć się zbędnych



ROLA NISKOKALORYCZNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH W KONTROLI MASY CIAŁA
Wobec rosnących wskaźników otyłości, jako potencjalnie użyteczne narzędzie do kontroli masy ciała zaproponowano niskokaloryczne



WEGANIZM. Schudnij, Uzdrów ciało, Zmień świat
„WEGANIZM. Schudnij, Uzdrów ciało, Zmień świat” autorstwa Kathy Freston to pozycja unikalna na polskim rynku



W Malinowym Chruśniaku
Książka skierowana jest do wegetarian i wszystkich osób zainteresowanych samodzielnym przygotowywaniem posiłków, również



Alternatywy dla substancji żelujących i zagęszczających
Najbardziej rozpowszechnionym środkiem żelującym na świecie jest żelatyna, w Unii Europejskiej oznaczana symbolem E441. Otrzymuje



Naturalne zakupy – nasze porady
Kupując wegetariańskie, czy wegańskie produkty wspieramy producentów vege żywności oraz aktywnie przeciwstawiamy się przemysłowi



Przyprawianie zup i sosów
Przygotowując wegetariańskie zupy lub sosy rezygnujemy z używania kości oraz kostek rosołowych. Warto także odłożyć na bok Magi,



Pasty na chleb – nie tylko ser
Osoby przechodzące na dietę wegetariańską mogą mieć wątpliwości co do tego, które z powszechnie używanych produktów nie zawierają



Alternatywy dla mięsa i ryb
Żyjąc w społeczeństwie promującym jedzenie mięsa i wyrastając w rodzinach spożywających tradycyjnie mięsne potrawy, nabywamy



Gotowanie i pieczenie bez jajek
Większość osób nie wyobraża sobie gotowania bez jaj. Jak zrobić kotleta, panierkę czy ciasto bez jajek? Czy jest to możliwe?



Alternatywy dla mleka zwierzęcego
Od wieków spożycie mleka jest częścią wielu kultur, zwłaszcza w Europie Północnej. Hindusi uznają  mleko za napój dający nie



Dietetyk radzi - najważniejsze zalecenia
1. Najważniejszą zasadą zdrowego żywienia jest stosowanie urozmaiconego pożywienia, bo tylko udział wszystkich grup produktów



Przystawki



Unowocześnianie i reformulacja żywności dla zdrowszej Europy
Poprawa diet poprzez zmianę składu przetworzonych produktów żywnościowych uważana jest za jeden z wielu sposobów, pomocnych w



Czy umiejętność gotowania jest kluczem do zdrowia?
Na to co jemy i jak wybieramy pożywienie ma wpływ wiele czynników. Okazuje się jednak, że umiejętność właściwego sporządzania



Czy wodorosty mają znaczenie żywieniowe?
Wodorosty były od wielu pokoleń składnikiem tradycyjnego sposobu żywienia społeczności żyjących nad brzegami morza. Obecnie są



Więcej niż świeże - wybór warzyw dla każdego
Nasze ulubione świeże warzywa nie są dostępne przez okrągły rok. Czy to znaczy, że musimy się obejść bez nich poza sezonem czy



Inne i okazyjne



Ciasta



Desery



Napoje



Dania obiadowe



Sosy i dipy



Sałatki i surówki



Zupy



Dodatki do pieczywa



Pieczywo



Hodowanie kiełków
Nie każdy z nas ma możliwość hodowania samemu roślin, dlatego często nie jesteśmy w stanie w stu procentach ocenić ich jakości.



Jak gotować warzywa strączkowe?
Warzywa strączkowe są roślinami o wysokiej zawartości białka, a przy tym bardzo tanimi. Niestety, mają one właściwości