Kotleciki z grochu

kotleciki1_450x205

Groch moczymy przez noc i gotujemy w 1 1/2 szklanki wody, aż stanie się miękki a woda odparuje. Do powstałej pasty grochowej dodajemy poszatkowaną miętę, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Jeśli pierwszy kotlecik rozpada się na patelni podczas smażenia to dodajemy do masy jeszcze trochę kaszy manny. Ilość kaszy zależy od wilgotności  masy grochowej. Jeśli mocniej ją odparujemy-dodajemy mniej kaszy jeśli słabiej dodajemy więcej. Smażymy na średnio rozgrzanej oliwie z oliwek na złoto-brązowo.

½ szklanki grochu

1 łyżka poszatkowanej mięty

5 łyżek kaszy manny

½ szklanki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

Przepis i zdjęcie: Maciej Szaciłło