Jak gotować warzywa strączkowe?

straczkoweWarzywa strączkowe są roślinami o wysokiej zawartości białka, a przy tym bardzo tanimi. Niestety, mają one właściwości wzdymające, co nie należy do przyjemnych. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że można zminimalizować niepożądany efekt do tego stopnia, iż nie odczujemy różnicy między spożywaniem ich a typowych produktów bogatych w białko. Jak to zrobić? Przed namaczaniem dokładnie płuczemy warzywa. Grochu oraz soczewicy nie trzeba namaczać, żeby je ugotować, ale warto jednak to zrobić. Po namoczeniu znów je płuczemy. Gotujemy z pokrojonym ząbkiem czosnku (w tym pierwsze 10 minut na dużym ogniu bez przykrycia). W trakcie gotowania możemy ponadto zaobserwować, że na powierzchni wody zbiera się piana. Zdejmujemy ją łyżką, albo – co bardziej polecam – wymieniamy wodę. (Sam zmieniam ją od 1-3 razy w trakcie gotowania). Pamiętajmy jednak, że zmieniając wodę w przypadku gotowania fasoli, wymieniamy ją już na wrzącą – inaczej fasola nie zmięknie, pozostając twardą. Warzywa strączkowe doprawiamy czosnkiem, kminkiem, imbirem, asafetydą lub majerankiem. Uważam, że warto też dodać kopru włoskiego, który ułatwia pracę jelit.

Nie zapominajmy też o tym, żeby warzywa strączkowe zawsze podawać z jakimś produktem zbożowym. W ten sposób uzyskujemy bowiem pełen zakres niezbędnych nam aminokwasów. Jeśli tego nie zrobimy, część białka stanie się składnikiem energetycznym. co nie jest zbyt wydajne dla naszego organizmu. Groch i soczewicę moczymy trzy godziny, resztę warzyw strączkowych od ośmiu do dwunastu. Strączkowe gotujemy aż zmiękną. Trzeba je co jakiś czas sprawdzać, dlatego poniżej przedstawione dane proszę traktować jedynie orientacyjnie.

Gotowanie roślin strączkowych
LP RODZAJ ROŚLIN STRĄCZKOWYCH CZAS GOTOWANIA SZYBKOWAR
1 BÓB 1,5 GODZINY 40 MINUT
2 FASOLA ADZUKI 45 MINUT 15 MINUT
3 FASOLA BIAŁA 60-90 MINUT 25-30 MINUT
4 FASOLA CANNELLINI 45-50 MINUT 15 MINUT
5 FASOLA CZARNA 50-60 MINUT 20 MINUT
6 FASOLA CZERWONA 45-50 MINUT 15 MINUT
7 FASOLA FLAGEOLET 45-50 MINUT 15 MINUT
8 FASOLA MUNG 30-45 MINUT 15 MINUT
9 FASOLA PERŁOWA 50-60 MINUT 20 MINUT
10 FASOLA PINTO 60-90 MINUT 25-30 MINUT
11 FASOLNIK CHIŃSKI 45-50 MINUT 15 MINUT
12 CIECIORKA 60-90 MINUT 25-30 MINUT
13 GROCH (CAŁE ZIARNA) 60-90 MINUT 25-30 MINUT
14 GROCH (POŁÓWKI) 40-45 MINUT
15 LĘDŹWIAN 50-60 MINUT 20 MINUT
16 SOCZEWICA (CAŁE ZIARNA) 30-45 MINUT 12-15 MINUT
17 SOCZEWICA (POŁÓWKI) 15-30 MINUT
18 SOJA 2-2,5 GODZINY 45-50 MINUT

 

[Mikołaj Kołyszko]