Hodowanie kiełków

Nie każdy z nas ma możliwość hodowania samemu roślin, dlatego często nie jesteśmy w stanie w stu procentach ocenić ich jakości. Możemy jednak zatroszczyć się o hodowlę kiełków, które są niezwykle odżywczym pokarmem.

Dlaczego podkiełkowania soczewica jest lepszym pokarmem niż suche nasiona? Ponieważ proces moczenia i kiełkowania uaktywnia enzymy, a te z kolei pomagają nam lepiej przyswajać substancje odżywcze zawarte w nasionach, a także zwiększają ilość witamin (nawet pięciokrotnie), makroelementów i mikroelementów, które jesteśmy w stanie z nich wydobyć (cynk, żelazo, wapń, magnez, potas, selen). Nie bez powodu kiełki nazywa się bombami zdrowia.

[testimonialbox]

Żywa roślina zastępująca mięso jest kluczem do odrodzenia.
Ryszard Wagner[/testimonialbox]

Można je hodować o każdej porze roku, ich wygląd zaś jest bardzo estetyczny (szczególnie jeśli umieścimy je w eleganckiej kiełkownicy), mogą więc bez większego problemu stanowić element dekoracji kuchni, a nawet pokoju.

KIEŁKI MOŻEMY HODOWAĆ NASTĘPUJĄCYMI SPOSOBAMI:

W kiełkownicy

Po prostu wysypujemy na niej kiełki i podlewamy tak często jak wymagają tego nasiona. Moim zdaniem jest to najwygodniejszy, najbardziej estetyczny i najprzyjemniejszy sposób hodowli.

W sklepie Pana Zielonki można nabyć przeźroczytstą, obszerną, trzypoziomową kiełkownicę firmy Bionatura. Sam posiadam ten model i jestem z niego wyjątkowo zadowolony.

W słoiku

Nasiona zalewamy letnią wodą i zostawiamy na noc. Kolejnego dnia przywiązujemy gazę do otworu słoika, odwracamy i odlewamy nadmiar wody. Nasiona płuczemy i pozostawiamy słoik odwrócony do góry dnem, ale pod takim kątem aby nadmiar wody mógł swobodnie wypłynąć. Oczywiście, powinniśmy to zrobić na jakimś naczyniu, inaczej woda zachlapie nam stół. Nasiona przepłukujemy dwa razy dziennie.

W lnianym woreczku

Nasiona moczymy na noc, następnie przesypujemy je do woreczka. Po 12 godzinach zanurzamy go w naczyniu pełnym wody na jedną minutę, następnie zawieszamy nad zlewem, żeby nadmiar wody mógł odciec. Po tym woreczek możemy przenieść w dogodne dla nas miejsce.

Na sitku

Nasiona moczymy na noc, przesypujemy je na płaskie sitko, umieszczamy pod naczyniem, żeby swobodnie mogła ściec woda. Sitko przepłukujemy 2-3 razy dziennie.

Na wacie lub ligninie

Rozkładamy watę (można do tego celu użyć także płatków kosmetycznych) lub ligninę na płaskim talerzu i rozsypujemy na niej nasiona. Kiełki zraszamy wodą 2-3 razy dziennie. Niestety, będziemy zmuszeni do każdorazowej wymiany materiału po zebraniu kiełków (inaczej zacznie on wydawać niemiły zapach, a przebarwienia na nim nie wyglądają zbyt estetycznie).

CZAS MOCZENIA KIEŁKÓW I CZAS ICH WZROSTU
RODZAJ KIEŁKÓW CZAS MOCZENIA CZAS KIEŁKOWANIA         UWAGI
1 LUCERNA (ALFALFA) 5-6 GODZIN 5 DNI
2 CIECIERZYCA 12 GODZIN 3 DNI wyrośnięte są gorzkie
3 DYNIA 12-16 GODZIN 3 DNI usunąć łupiny
4 FASOLA 12 GODZIN 5 DNI na surowo niejadalne
5 FASOLA MUNG 12 GODZIN 5 DNI łatwe do wyhodowania
6 GORCZYCA 12 GODZIN 6-12 DNI
7 GROCH 12 GODZIN 3 DNI
8 JĘCZMIEŃ 12 GODZIN 2-3 DNI
9 OWIES 4 GODZINY 2-3 DNI
10 PROSO 8 GODZIN   3 DNI
11 PSZENICA 12 GODZIN   2-3 DNI
12 RZEŻUCHA 6 GODZIN   8 DNI
13 RZODKIEW 4 GODZINY   2 DNI chroni przed pleśnią
14 SIEMIĘ LNIANE 4 GODZINY   2 DNI kiełki trzeba wypłukać
15 SŁONECZNI 12 GODZIN   2-3 DNI wyrośnięte są gorzkie
16 SOCZEWICA 12 GODZIN   3 DNI łatwe do wyhodowania
17 SOJA 12 GODZIN   3 DNI   trochę śluzu
18 ŻYTO 12 GODZIN   2-3 DNI

[Mikołaj Kołyszko]