EVA – 06-08.09.2016

eva-logoEVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) jest belgijską organizacją pozarządową promującą dietę wegetariańską i wegańską. Została założona w 2000 r. przez grupę wolontariuszy. Wówczas rozpoczął się program „Wegański dzień” (V-day) oraz wydano pierwszy magazyn (obecnie kwartalnik) dla członków organizacji.

Od 2005 r. EVA pozyskała dotacje rządowe i mogła zatrudnić pierwszych pracowników na pełen etat. W roku 2007 ruszył program „Czwartek dniem wege” (Thursday Veggieday). W 2009 r. miasto Gent, gdzie mieści się siedziba organizacji, zostało pierwszym czwartkowym wege-miastem.

Obecnie EVA zatrudnia 12 etatowych pracowników. Organizacja posiada 6 tys. zarejestrowanych członków, 40 tys. polubień na profilu FB oraz 800 wolontariuszy  (350 aktywnych) zorganizowanych w 8 grup w różnych miastach. Zajmują się działalnością aktywizującą: prowadzą kampanie, spotykają się z przedstawicielami władz lokalnych. EVA zapewnia nowym wolontariuszom kurs wprowadzający, który odbywa się co 3 miesiące.


Ważniejsze projekty:

Czwartek dniem wege – kampania promująca wprowadzenie diety wegetariańskiej w jednym dniu tygodnia. Z czasem projekt ograniczenia mięsa w diecie został skierowany do władz miejskich. Po Gent dołączyło do niego osiem innych miast, w tym Bruksela. Program współpracuje ze szkołami, firmami, instytucjami zajmującymi się problematyką zdrowotną, restauracjami i firmami cateringowymi.

Programy edukacyjne w szkołach – skierowane są do dzieci w dwóch przedziałach wiekowych 6-12 lat i 12-16 lat. EVA przygotowała materiały edukacyjne zarówno dla dzieci, jak i dla nauczycieli. Jeden program obejmuje dwa zajęcia po 50 minut, podczas których prezentowanych jest 5 przepisów. Lekcje częściowo są sponsorowane, a część kosztów pokrywają szkoły.

Erasmus+ – w podobnych programach EVA uczestniczy od 2010 r. Obecnie realizuje drugi raz projekt w programie Edukacji dorosłych.

Kampania „Easy Vegan” – zapewnia edukację w sferze wprowadzenia diety wegańskiej pokrywając cztery obszary:

  1. zapoznanie się z produktami dostępnymi w sklepach
  2. umiejętność gotowania
  3. weganizm w domu
  4. weganizm w podróży

V-label – EVA rozpoczęła certyfikację produktów wegańskich i wegetariańskich we współpracy ze szwajcarską organizacją.

Kursy gotowania (link) – EVA prowadzi edukację kulinarną zarówno w swej siedzibie, jak i w wielu instytucjach i miastach Belgii. Część prezentacji jest nagrywanych i udostępnianych za pośrednictwem mediów społecznościowych. Rocznie EVA przeprowadza ok. 250 prezentacji.

Kwartalnik (link) – cztery razy do roku EVA wydaje magazyn dla członków i sympatyków drukując go w 5 tys. kopii oraz udostępniając go w wersji elektronicznej.


W ramach programu Erasmus+ w dniach 6-8 września 2016 r. trzy osoby z Vege Polska uczestniczyły w mobilności (job shadowing) do siedziby EVA:

  1. Andrzej Konopka
  2. Andrzej Babkiewicz
  3. Waldemar Piasecki

Mobilność dotyczyła głównie promocji, zarządzania i baz danych. Szkolenie z ramienia EVA prowadziły dwie osoby:

  1. Melanie Jaecques – odpowiedzialna za współpracę międzynarodową, bazy danych oraz projekt „Czwartek dniem wege”.
  2. Fien Louwagie – odpowiedzialna za media społecznościowe i zarządzanie grupami wolontariuszy.
img_0162

Uczestnik mobilności na tle starówki Gent

Gent jest miastem w północnej części Belgii, gdzie prężnie rozwija się społeczność wegetariańska i wegańska, mnożą się restauracje wykluczające w swym menu produkty mięsne, prężnie działają liczne organizacje o profilu wege, wśród których główną jest EVA. Gotyckie i barokowe kościoły Gent z szarego kamienia i ich strzeliste wieże nadają miastu monumentalny charakter, skłaniając do refleksji.

EVA wynajmuje dwupiętrową kamienice blisko centrum Gent, gdzie mieszczą się pomieszczenia biurowe (I piętro), sale prelekcyjne i biblioteka (poddasze) oraz kuchnia z pomieszczeniem restauracyjnym (parter). W dziedzińcu kamienicy można napić się wegańskiej kawy, a w przeszklonej kuchni organizowane są pokazy gotowania.

img_0145

Melanie Jaecques

W biurze co dzień pracuje od kilku do kilkunastu osób. Od zeszłego roku organizacja zmieniła strukturę zarządzania na bardziej poziomą. Nie ma w niej dyrektora, a odpowiedzialność za kierunek rozwoju organizacji przejął sześcioosobowy zarząd. Został też rozwinięty system wewnętrznej komunikacji.

Melanie Jaecques oprowadziła nas po siedzibie organizacji, opowiedziała o jej historii i przedstawiła pracowników. W ramach praktyk Melanie przedstawiła projekty dotyczące edukacji dorosłych, np. kampania „Czwartek dniem wege” oraz politykę dotyczącą kontaktów międzynarodowych. Zaprezentowała nam też teorię zarządzania projektami edukacyjnymi oraz innowacyjne techniki promocyjne.

img_0116

Fien Louwagie z uczestnikami mobilności

Fien Louwagie przedstawiła nam bazy danych stosowane w organizacji i programy, które ułatwiają wewnętrzną i zewnętrzną komunikację. Dowiedzieliśmy się o innowacjach zastosowanych w wysyłaniu newslettera, którego trzy różne wersje docierają do trzech różnych grup odbiorców.

Wieczorem trzeciego dnia uczestniczyliśmy w zorganizowanych przez EVA wykładach gościnnych. Dwie osoby udające się na międzynarodową konferencję poświęconą prawom zwierząt w Luksemburgu (International Animal Rights Conference 2016, 8-9 wrzesień) wygłosiły dwie prezentacje (link do opisu).

img_0216

Jacy Reese

Jacy Reese (USA – Animal Charity Evaluators) opowiadał o innowacyjnych metodach docierania do dorosłego odbiorcy, wybieraniu najlepszych metod prezentacji i polityki kształtowania opinii publicznej. Uzasadniał wybór przedmiotu badań: „obrona praw zwierząt rzeźnych” tym, że rzadko podejmują go organizacje pożytku społecznego – na wszystkie projekty poświęcone ochronie zwierząt tylko 1% dotyczy zwierząt rzeźnych, a reszta 99% poświęcona jest zwierzętom domowym.

Chen Cohen (Izrael) opowiedział o rosnącym zainteresowaniu weganizmem w Izraelu. Rośnie tam bardzo szybko liczba organizacji przyjaznych wegetarianom (vegan friendly), w samym Tel Awiwie jest już ponad 20 stricte wegańskich restauracji. Całe sieci gastronomiczne przechodzą na serwowanie potraw wegańskich, nawet Domino Pizza wypuściła na rynek wegańską wersję pizzy. Armia nie tylko zapewnia posiłki wegańskie dla życzących sobie tego żołnierzy, ale również wegańskie wersje butów i czapek…

img_0223

Chen Cohen

 Chen zastanawiał się nad przyczynami takiej popularności. Wymienił tu kilka czynników, które mogły o niej zadecydować:

– przyzwyczajenie społeczeństwa do ograniczeń w diecie – posiłki koszerne

– bogactwo kraju w warzywa i owoce skłaniające do diety roślinnej

– wielkość kraju (dwie główne gazety, dwa programy TV) zapewniająca łatwość w dotarciu z komunikatem do większości odbiorców.


Oto galeria zdjęć z mobilności:


EU flag-Erasmus+_vect_POS

Przy wsparciu programu Unii Europejskiej Erasmus+
Mobilność kadry edukacji dorosłych

 

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz