Dieta wegetariańska może chronić przed rakiem

Zaprezentowane przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii wyniki dużego badania epidemiologicznego Adventist Health Study 2 potwierdzają, że stosowanie diety wegetariańskiej obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.

 Nowotwory złośliwe są drugą co do częstości przyczyną zgonów w Stanach Zjednoczonych. Czynniki żywieniowe odpowiadają za około 30% zachorowań na nowotwory złośliwe w krajach Zachodu.

 Ludzie zazwyczaj nie spożywają poszczególnych pokarmów osobno, ale raczej ich kombinacje. Dlatego ocena wzorców żywieniowych może dawać cenne informacje pomocne w ustalaniu związków między dietą a ryzykiem wystąpienia nowotworów. W projekcie Adventist Health Study-2 badano związek między sposobem odżywiania się (dieta tradycyjna, lakto-wegetariańska, pesco-wegetariańska, semi-wegetariańska i wegańska), a częstością występowania raka. W badaniu wzięło udział prawie 70 tys. osób, wśród których w sumie zdiagnozowano 2 939 przypadków nowotworów złośliwych.

 U osób stosujących dietę wegetariańską zaobserwowano ogólnie obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe w porównaniu z nie wegetarianami. W przypadku diety wegetariańskiej stwierdzono dalej znaczną redukcję ryzyka zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Analizując określone wzorce diety wegetariańskiej, u osób stosujących dietę wegańską ogólne obniżenie ryzyka zachorowania na raka było jeszcze większe. W tej grupie zaobserwowano także redukcję ryzyka zachorowania na nowotwory specyficzne dla kobiet. Dieta lakto-owo-wegetariańska wiązała się istotną redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Wyniki badania potwierdzają, że stosowanie diety wegetariańskiej obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.

Diety wegetariańskie mogą mieć ochronny wpływ przed rozwojem raka – podsumowują naukowcy. Dieta wegańska może w większym stopniu niż inne wzorce żywieniowe zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów specyficznych dla kobiet. Z kolei stosowanie diety lakto-ovo-wegetariańskiej może stanowić dobrą ochronę przed nowotworami przewodu pokarmowego.

Źródło:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929